Вижте какви са последиците, ако спим по-малко от 6 часа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Колко вредно е недоспиването?

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето, пише в. "Сън", цитиран от БТА.

Как да се преборим с тъмните кръгове под очите?

Изданието се позовава на изследването на екипа на проф. Пол Гринграс от лондонския "Кингс колидж". Били проучени медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало видно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Едва 17 % от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън.

Защо се събуждаме изморени?

Недоспалите се оказали с 60 % по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта.
Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.
По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.