Епизод 7

Епизод 7

Веско Ешкенази гостува на Ани Салич

От София до Амстердам и от залата на кралския Концертгебау оркестър до кръчмата на Бай Митко – по тази международна линия ще пътуват зрителите на „Извън новините” тази неделя, когато гост на Ани Салич ще бъде виртуозът на цигулката Веско Ешкенази.

С много ентусиазъм един от най-известните български музиканти ще се впусне в предизвикателството да направи свой видео портрет. И като истински концертмайстор ще го направи по най-виртуозния начин. Амстердам – мястото, където живее повече от 20 години, ще бъде една от спирките в предаването – Веско Ешкенази ще разкрие живота си в холандската столица и ще ни покани у дома си, за да ни запознае със синовете и годеницата си. Зрителите ще го видят и като рок звездата на оркестър №1 в света – Кралския Концертгебау оркестра – титла, която достойно защитава вече 15 години. 

Нейно Величество Цигулката – в света на Ешкенази тя е много повече от Царица на музикалните инструменти – цигулката, на която той свири, се нарича Гуарнери дел Джезу – направена е през 1738 г. и има зад гърба си впечатляващите 300 години история. Как се поддържат звукът и визията на подобен инструмент, какво е да бъдеш част от един от най-елитните оркестри в света и колко труд, всеотдайност и талант са необходими, за да бъде един музикант удостоен с подобна чест?

Какъв е Ешкенази на родна земя – в града, в който е израснал и изключително обича? В София той ще ни отведе на мястото, където правят най-вкусната люта чорба на света – кръчмата на Бай Митко. Какво е било детството му и променили ли са го годините, зрителите ще научат от най-близките му хора. Съучениците му от група Акага, създателят на любимата му група ФСБ Косьо Цеков, брат му – диригентът Мартин Пантелеев, живеещ от дълги години в Германия – всички те ще разкажат какъв е бил той преди и възможно ли е и до ден днешен да бъде същият – слънчев, усмихнат и открит? Защо за първи път отива на клуб чак на 40 години и колко неловко се чувства от факта, че хората там не си говорят?

За трудностите в живота, тежките загуби и силата да ги превъзмогваш, за любовта и музиката като начин и смисъл на живот – един виртуозен цигулар и виртуозна личност – Веско Ешкенази в „Извън новините” тази неделя от 13.30 ч. по Нова.