България - с абсолютна шампионска титла в художествената гимнастика след 18-годишен застой

Те са ансамбълът, който ни изправи на крака. Българският екип, който успя след 18 години застой да постигне абсолютна шампионска титла в художествената гимнастика.


Те са момичета, родени през 90-те, израснали във вакуума на отрицанието, във време на търсене, разностилие и липса на устойчива опора. Те са момичета, преглътнали недоверието и продължили след провала.


Те постигнаха мечта, защото са имали мечта и не са я забравили, докато има е било трудно.


„Аз съм техният създател. Те ги подбраха и ги направиха световни шампиони преди три години. Ина тогава ми беше помощник-треньор. В сегашния им вариант има четири от тях и едно ново момиче. Две се отказаха”, коментира Илияна Раева, председател на Федерацията по художествена гимнастика.


„Аз исках техните силни качества, тази тяхна самоувереност, самочувствие на личности - това исках да го запазя, защото то ми трябваше, за да бъдат едни силни спортистки”, добави Илияна Раева.


„В тези седмици и месеци на политически театри и абсурди и липса на отборно мислене, мисля, че е адекватно да покажем, че имаме истински отбор и това е световно признато. Тези момичета в момента са абсолютни световни шампионки по художествена гимнастика”, обясни Миролюба Бенатова, докато представяше своя филм.


Целия репортаж гледайте във видеото.


Втората част от филма за отбора ни по художествена гимнастика гледайте следващата неделя, 16 ноември.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.