Близки на починал пациент подадоха жалба в прокуратурата

Нова жалба в прокуратурата срещу Националната хематология. Поводът е пациент с левкемия, подготвян за трансплантация, който преди 10 дни е починал от сепсис. Медицинският одит и РИОКОЗ установиха наличие на вътреболнични инфекции в Хематологията, а в началото на годината одитът отчете, че препоръките към здравното заведение не са изпълнени.

Миролюба Бенатова представя: Нарушения или престъпления в Хематологията?

Когато бащата на Стефан постъпва в Националната хематология, там текат проверки, провокирани от жалби от близки на починали пациенти. „Помислих си, че нередностите ще престанат. Усети се раздвижване и на персонал, и на хигиената, но за кратко”, казва Стефан, синът на починалия пациент.

Васил Петков е с левкемия. Минава тежки химиотерапии и е подготвян за трансплантация на стволови клетки, за която донор ще е синът му. Но вместо шанс за живот, Васил колабира в отделението по трансплантации в Хематологията на 3 април.

„Смъртта на баща ми настъпи, когато трябваше да се извърши трансплантацията. За мен беше необяснима и неочаквана тази смърт, защото всичко си вървеше неочаквано добре. По външния вид, който той имаше, никой не можеше да каже, че е болен от левкемия и ще умира”, споделя младият мъж.

Общото състояние на болния е добро, докато дни преди насрочената трансплантация пациентът не е изведен от стерилното помещение и, със сринат имунитет, е откаран в друга болница за подготовка за последна лъчетерапия.

Миролюба Бенатова представя: Хаос в Хематологията

„Това е човек, който беше в стерилна среда. Изкарали са го от болничната стая с чехлите. Обади ми се да му занеса обувки. Може да е бил на място, където има болни хора. Стана така, че започна да вдига температура. Дали са му парацетамол”, разказва още Стефан.

Два дни след разходката до ИСУЛ и обратно, Васил се влошава и умира в деня на насрочената трансплантация. А преди това синът му е свидетел как изпада в криза. Наблюдава през прозореца на изолираното помещение и слуша през телефона си какво става с баща му. „Попитах го как е, той каза, че му е лошо. Дойде сестра или санитарка. Отговорът беше: „Ще ти дам канче да повръщаш в него и го извади от тоалетната. Малко след това той колабира”, каза още синът му.

По документи пациентът е реанимиран, но въпреки това умира. „От болницата ни обясниха, че в резултат на ниското кръвно, спрели бъбреците и сърцето. По-късно друг лекар каза, че се е развил сепсис”, сподели Стефан. Според него нивото на хигиена в болницата е много ниско.

В организма на пациента са открити стафилококи. Лекуващият лекар, който е специализант, потвърждава наличието на инфекция, но отрича вина на организацията и хигиената в болницата.

„Това е инфекциозно усложнение. Не мога да ви дам конкретен отговор как точно се е появило. За мен това се дължи на ниския имунитет”, смята д-р Явор Петров от Отделението по трансплантация на стволови клетки в Националната хематология.

По документи болният е лекуван с антибиотик още преди откриването на стафилококите, а изследванията за наличие на бактерии са станали готови след смъртта му. Предотвратима ли е била тя, от Хематологията ще разследват от прокуратурата и Медицинския одит.

В ефира на "Здравей, България" темата коментира шефът на отделението доц. Георги Арнаудов. Той обясни, че сепсисът е често срещано заболяване. „Среща се във всяка една дисциплина на медицината. Това не е заразно заболяване. Това е състояние на индивидуалния пациент. Преди две седмици е последният одит, в който се казва, че болницата е изпълнила всички предписания, които са й дадени, за т.нар. „вътрешноболнична бактерия”. Това е стафилокок стриптокок - нещо, което се среща във всеки един от нас”, кометнтира медикът.

Миролюба Бенатова представя: Още истории за смъртта на пациенти в Хематологията

В студиото бе и журналистът Миролюба Бенатова, която обясни, че информацията, която тя цитира, е от доклад от одита на лечебното заведение от месец февруари. „Докладът казва, че не са предприети действия от страна на ръководството на лечебното заведение, независимо от това, че е образувано административно-наказателно производство”, обясни тя.

„Целетелесното облъчване е методика, която е изключително високотехнологична. Единствено в „Царица Йоанна” се извършва", добави Арнаудов. Според него не е било проблем пациентът да бъде изведен от стерилна среда, защото пациентът не е бил в тежка имуносупресия.

По думите на Арнаудов пациентите с левкемия не умират от болестта, а от инфекции и кръвоизливи.

„Всички неща, които се внасят, са строго индивидуални за пациента. Той е повърнал в съд, който е бил стелиризиран. Пациентът е бил на четири антибиотика", каза още шефът на отделението.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.