Какво откри медицинският одит – отговарят от ръководството на болницата и здравното министерство

Националната хематология в прокуратурата. Вътреболнични инфекции, нарушения във воденето на документацията и източване на пари от здравната каса са заключенията от последните проверки в болницата.

Медицинският одит, Регионалната здравна инспекция и Столичната здравна каса влязоха в Хематологията по сигнал на близки на пациенти, починали за месеци до средата на 2018 г. Здравният министър ще изпрати резултатите от проверките в прокуратурата, а междувременно от лечебното заявиха, че ще обжалват констатациите.

Според сигналите починалите млади мъже са преминали лечение, заявено по стандарт, но липсата на хигиена и последващ контрол е довело до влошаване на състоянието им и смърт. Близките им казват, че в болницата липсвали елементарни медикаменти и консумативи.

Близки на починала в хематологията търсят кой е виновен (ВИДЕО)

Медицинският одит, Здравната каса и Регионалната здравна инспекция установяват три различни бактерии, липса на организация за контрол на вътрешноболничните инфекции, пропуски във воденето на медицинската документация и нерегламентирано усвояване на средства по клинични пътеки.

„От гледна точка на лечебно-диагностичния процес се прави всичко, което се прави в Европа и по света”, заяви д- р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

Здравният министър ще изпрати заключенията от проверките в прокуратурата, за да се установи дали освен административни нарушения, има и престъпления. За всяко едно от самите нарушения се предвижда глоба от около 500 лева.

„В случая са намерени пропуски. Те са намирани и преди това, но не са отстранени и министърът предоставя цялата тази информация на прокуратурата”, каза още д-р Пенков.

Пряка връзка между новооткритите инфекции в болницата и смъртта на пациентите не е установена, тъй като според документите на Хематологията там вътрешно разпространена зараза изобщо не е имало.

„Затова в компетентните институции могат да назначат подобен тип експертиза за причинно-следствени връзки. Това вече е въпрос на друга подобна експертиза. Вътреболнични инфекции има навсякъде. Когато в дадена болница няма вътреболнична инфекция, се счита, че е измама и се дават най-малко точки. Когато тази вътреболнична инфекция има ясна програма и се контролира и регулира, е добре. Тук колегите са открили организационни пропуски, които биха могли да компрометират хода на дадено заболяване. Някой би могъл да се зарази с ресизсентен щам”, коментира заместник-министърът.

Директорът на Националната хематология доц. д-р Бранимир Спасов е категоричен, че всички препоръки ще бъдат изпълнени до декември. От ръководството на болницата обясняват, че влошеното състояние на пациентите и откритите у тях бактерии не били заради нарушения в хигиената, а заради спадналия имунитет на пациентите и тежките медикаменти. 

Миролюба Бенатова представя: Още истории за смъртта на пациенти в Хематологията

„Преди изписването на тези болни са проведени микробиологични изследвания, които са негативни. Според нашите документи е така”, заяви доц. Д-р Спасов.

Според епикризите обаче пациентите били заразени с бактерия, казват близките им.

Проверяващите са установили лоша изолация за пациентите след трансплантация или тежка химиотерапия.

„Това смятам, че не е точно така. Колегите стъпват на един стандарт, който е от 2013 или 2015 г., с който болницата на 70 години не може да върви. Смятам, че покриваме до голяма степен стандарта за клинична хематология. Смятам, че болницата има доста добро ниво на хигиена”, категоричен е директорът на лечебното заведение.

Близки на един от починалите пациенти обаче казват, че не са виждали дори мивката и тоалетната в болничната му стая да бъдат дезинфекцирани. А санитарите пипали леглата на болните със същите ръкавици, с които преди това са почиствали кошчетата за боклук.

„Към момента има регистрирани данни, че има завишен риск и затова са дадени препоръки”, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Според доц. Д-р Спасов близките на починалите не лъжат, но преувеличават. Въпреки това, ръководството на болницата не смята да ги съди за клевета.

Директорът признава, че се е налагало трупове да се държат в една от общите тоалетни за по 15-20 минути. Д-р Пенков пък казва, че подобни неща се случват не само в хематологията – поради липса на помещения.

„По отношение на лечебно-диагностичния процес  няма грешки. И след това няма. Това, че са се развили тези усложнения… ние не сме богове”, казва директорът. И признава, че грешката му е в това, че не е бил достатъчно настоятелен в искането на средства от здравното ведомство, за да може лечебното заведение да се доближи максимално до европейските и световни стандарти за лечение.

Миролюба Бенатова представя: Хаос в Хематологията

„По данни за 2017 и 2018 г. много повече пациенти са си тръгнали оттук в много добро общо състояние, отколкото са починали”, категоричен е доц. д-р Спасов.

Пациентите, чиято смърт провокира проверката, са починали извън хематологията, тъй като там няма реанимация. Болницата не води статистика за смъртността на всичките си пациенти, а само на диагностицираните с три онкохематологични заболявания. 

Не се проследява и успеваемостта на трансплантациите. Според наличните числа, за година и половина от 191 пациенти, починалите са 64. Тези, издъхнали извън хематологията, но лекувани там, не са преброени. Според заместник-министъра на здравеопазването броят им е малко по-висок от средния за Европа.

От министерството на здравеопазването обмислят сливане на онкологията с хематологията, но не и смяна на ръководството на този етап.

„Прави се забележка, изчакваме един месец и виждаме какви са резултатите. Той е млад директор и виждаме, че много неща го притесняват. Дава му се шанс до края на декември да си свърши работата. Ако това не се случи, аз имам и други предложение към министерството, които засега няма да споделя”, каза зам.-министър Пенков.

Само за година болницата е получила 16 млн. лева за лекарства, 4 млн. за трансплантации и 7,2 млн. за лечение по пътеки от Здравната каса.

Проверяващите не са открили липса на медикаменти. Съдбата на националната хематология ще се реши до месеци. Срок за произнасяне на прокуратурата няма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.