Как ромите Антония и Мирослав станаха медици?

Тази събота Миролюба Бенатова ни среща с Антония Валентинова и Мирослав Ангелов - двама лекари от малцинствата. Тя ще специализира неврология, а той - кардиология. Те са роми и са от редките изключения, които показват, че успехът е невъзможен без образование.

По думите на Мирослав в неговото семейство образованието винаги е било на пиадестал. Той споделя, че е израснал в ромския квартал „Христо Ботев”.

Новите лекари: Антония от малцинствата - млад невролог

„Възпитавали са ме още от дете, че трябва да обичам училището и да се старая да постигна нещо в живота си. Никога не съм живяла в гето. Надявам се да има още хора като мен. Работя още от края на първи курс, за да се издържам. Имам се за много амбициозен човек”, споделя Антония. И допълва, че преди години я е било срам, че е лекар от ромски произход, но с времето това се е променило. Завършила е Медицинския университет в София с успех много добър (5,25).

Майката на Антония коментира, че в България лекарите получават твърде ниско заплащане за труда, който полагат. 

Мирослав пък е отличен за най-добър млад лекар на 2018 г. от Българския лекарски съюз.

РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ: Провал, ако не изчезнат гетата

Нищо досега не ме е накарало да се откажа от мечтите си. Родителите ми имат средно образование. 99% от приятелите ми ходеха на училище и завършиха успешно. Не искам да залича ромския си произход. Не е имало период, от който да ми е тежко, защото съм ром”, казва Мирослав.

От малък мечтаел да стане лекар. Два месеца преди да кандидатства починала майка му. Въпреки мъката, успява да влезе в Медицинския колеж, а след това записва и медицина.

За Мирослав мотивът да изучава болестите на сърцето е, че родителите му са починали от сърдечно-съдови заболявания. Според него махалата му е дала добър пример за това кое е добро и кое - лошо.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.