Тя е от ромски произход и казва, че отхвърлянето я е мотивирало

Нови 240 български лекари положиха Хипократова клетва в четвъртък. Във Випуск 2018-та на Медицинския университет има и двама роми. Една от тях е д-р Антония Валентинова. Казва, че винаги се е състезавала на общо основание.

"Влязох с 5.75 по химия и 5.49 по биология. Завършвам с 5.25", казва ромката д-р Антония валентинова.

Проф. Ивайло Търнев е неин ментор още от подготвителия курс. Определя я като "млад професионалист, много мотивиран лекар и позитивен човек".

Д-р Валентинова е избрала неврологията за своя специалност и вече работи в болницата в Перник.

"Исках да се занимавам с нервна генетика и редки болести. Сега работя в клиника, където има основно инсултно болни и ми харесва. Харесват ми пациентите. Чувствам се полезна", заяви тя.

"По повод редките болести, хубаво. Моят апел към нея беше не само да се намират болестите, а да се намерят лековете", казва майкта на д-р Валентинова.

"Била съм на 3-4 години и имам спомени, когато майка ми учеше. Беше ми много голяма мотивация майка ми да ме хареса", разкзва Антония. Майка й Паулина допълва, че семейството й не се смята за част от малцинствата, защото са четвърто поколение интегрирани роми. Паулина е инженер по образование и казва, че записала дъщеря си в училище без никакви роми. Там Антония била тормозена и бита всеки ден до трети клас. 

"Като дете съм чувствала дискриминация в училище. Отхвърлянето беше мотиваторът. Исках да се докажа, че и аз мога. Исках да си спечеля уважението на хората", споделя днес младият лекар Антония.

Майка й обаче е против тя да учи медицина и да остане в България. Смята, че с езиците, които знае, има по-добро бъдеще в чужбина. 

"Искам да остана тук. Като стана по-квалифицирана, може да опитам и в чужбина", контрира Антония.

Още един лекар от Випуск 2018 ще остане със сигурност в България -  д-р Виктория Колева, носител на "Златен Хипократ" заради абсолютната шестица в дипломата.

"Ще остана в България, защото страната ни има нужда от хора като нас. Бих се обърнала към всички лекари и бих ги помолила да запазят доброто в себе си и човечността, защото вярвам, че това спасява животи", каза младият дерматолог.

Миролюба Бенатова представя: Патология на здравната ни система

"Темата на Нова": Лекари зад граница

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.