Говори жената до Боян Петров - Радослава Ненова

Тази седмица беше рожденият ден на алпиниста Боян Петров. За това какъв е животът без Боян разказва в откровено интервю пред Миролюба Бенатова жената до него Радослава Ненова.

„Не мога да приема това, че той няма да си дойде никога. Нямам усещането за край. Боян никога не умира”, споделя тя.

Радослава е майка на сина на Боян. Още не е изминала година от изчезването на алпиниста в Хималаите. По повод рождения ден на Боян, Радослава организира премиера на книга. Това е сборника на Райнхолд Меснер. В „Убийство на невъзможното” е и последният текст на българина. Издиктувал го е преди да замине да покорява Короната.  Авторът,  който е първият алпинист, покорил Еверест без кислород и десетилетия, водил битка с обвиненията за смъртта на брат му в планината, среща Радослава след загубата й.

Два дни преди датата, на която Боян Петров трябваше да навърши 46 години, на алпиниста тя споделя: „Неговият съвет беше аз да не живея с вина.  Аз имам обвинения: „Защо не го спря?”. Не можеш да живееш с тази вина. Не си го спрял, защото той го иска”.

Боян не успява да изживее радостта от покоряването на Шиша Пангма. След безпрецедентна операция по издирването му, той не е открит. Радослава получава вещите му. Плакала много докато четяла дневника му.

В ПАМЕТ НА БОЯН ПЕТРОВ: Топ алпинист посвети сборник на българина

„Сателитният телефон, снимки, неща, които е писал като дневник. Това, което ми направи впечатление като видях по-личните му записки е, че той изцяло се е фокусирал върху покоряването на Еверест – следваща цел. Явно по ирония е решил, че този връх няма да представлява трудност п упътя му към Еверест”, каза тя.

ДРАГОМИР ТАНЕВ РАЗКАЗВА: Завинаги на върха

Да бъде свръхчовек за него беше голяма отговорност, споделя Радослава: „Той самият в един момент може би се обърка кой е. Дали е това , което обществото иска от него или е наистина той. В един момент всеки искаше да е перфектният, този, който винаги оцелява, не се огъва, не можеше да си позволи да има слабости. Като отговорност му беше, но имаше и позитиви. Любовта на децата болни от диабет, на хора с рак -  черпеха енергия от него”.

Повече за моментите на взаимна подкрепа, за отношенията и успехите на Радослава и Боян вижте във видеото.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.