Галя е жертвата на последния случай на нападение по хомофобски подбуди

За Галя последната неделна разходка в центъра на София се превръща в полицейска преписка срещу неизвестен извършител. Разказва, че е ударена от непознат мъж, с когото се разминала минути по-рано – безмълвно от нейна страна, с подмятане от негова.

„Погледна ме, каза: „Педал долен!”, аз го погледнах и подминах. Явно ме е гонил, да ме настигне, за да раздаде правосъдие. Обърнах се и юмрукът беше в устата ми. Каза ми само: „Да не съм те видял повече в района” и избяга”, разказва Галя.

СЛЕД НАПАДЕНИЕТО ПО ХОМОФОБСКИ ПОДБУДИ: НПО настояват за промени в НК

От нападението на Галя са й избити няколко зъба.  

„Беше нормално изглеждащ мъж. Не приличаше нито на скинар, нито на футболен фен. Абсолютно нормално изглеждащ мъж около 40 г.”, разказва Галя.

Тя признава, че и друг път е чувала подмятания, но никой досега не й е налитал на бой.

„Не съм вярвала, че може да ми се случи в центъра на София, в неделя в 16:00 часа”, заявява Галя.  

Тя се мести пред 20 години от Добрич в София, с надеждата, че тук ще живее по-спокойно.

„Майка ми каза да остана в този малък град, ако мога да се оправя. Но ако не мога – да заминавам”, разказва тя.

Галя идва в столицата и открива първия гей бар за жени.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОМРАЗА: Пребиха жена гей в центъра на София (ВИДЕО)

„Вярвала съм, че българите са по-отворени”, заявява днес Галя.

„Тази история е история за много неща”, заявява авторът на материала Миролюба Бенатова. „Интересна е реакцията, след като разказахме кратката версия на тази история в Новините. Появиха се много хора, които се опитват да оправдаят агресията, че има нещо, което тя е направила, че е провокирала. Факт е, че не знаем другата гледна точка. Готови сме да чуем какво казва той. Като публика, като общество трябва да си признаем, че реагираме на едни и същи ситуации според това как изглежда жертвата. Ако се идентифицираме с жертвата, ако ни харесва, ако е адекватна според нашите естетически възприятия, ние й съчувстваме. Ако не ни е симпатична и не е от нашите, търсим причината в нея. Като хора сме така устроени – да симпатизираме на тези с които смятаме, че си приличаме и им симпатизираме.”

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.