Политиците ни трябва да приключат с незаконните ромски постройки, смята вицепремиерът Томислав Дончев

Докато не се реши проблемът с гетата, няма да има интеграция на ромите. Позицията е на вицепремиера Томислав Дончев. Според него здравеопазването, образованието, труда и жилищната политика са четирите опори, върху които може да стъпи интеграцията.

Властта призна, че ромската интеграция у нас се проваля.

„За голяма част от България тя се приема като ангажимент само на елитите с подозрението, че тя използва тази общност като електорален резервоар", каза Дончев.

Според вицепремиера политиците в България трябва да сложат край на незаконните ромски постройки. 

„В годините назад редица неразумни управници са допуснали появата на гета”, заяви още Дончев.

Незаконните постройки са началото на проблема, смята Дончев. Съществуването им е причина за повишаване на криминалните случаи. Капсулирането в гетото е проблем, твърди и анализаторът Тихомер Безлов, според когото в гетото господар не е държавата, а ромският барон.

"Тези, които седят на кранчетата. Полицейският началник, който е в добри отношения с ромските барони. Сътрудничеството с тях е важно, ако имате тежък криминален инцидент и вие трябва да го решите, бароните помагат", обясни Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Освен през гетата, интеграцията на общността трябва да разчита на още три стълба - семейно планиране, трудова заетост и образование, казва властта.

Стефка е жител на най-големия ромски квартал в София 60-хилядния „Факултета”. Учила е до 5 клас, не иска дъщерите й да повторят нейния пример.

На образованието разчитат и местните евангелски църкви. Домакини на една от тях са таксиметров шофьор и съпругата му помощник-готвач. Извън четенето на молитви, искат да пречупят моделите в общността.

Като успех на този етап властта отчита връщането на 17 хиляди деца обратно в училище. Времевият период, който би решил проблема с образованието в дълбочина, е поне 15-20 години, признават управляващите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.