Сделката разтърси кабинета в Куебек - натискат купувачите да запазят централата в Монреал

Контролният пакет акции на канадската компания Cirque du Soleil (“Цирк дю солей”) в близките дни ще бъде продаден на инвестиционна група от САЩ и Китай. Информацията разкри през неназовани източници американският телевизионен канал CBC (Си Би Си), цитиран от световни медии.

 

По данни на щатската телевизия купувачите са двама партньорски юридически лица - американската TPG Capital и китайската Fosun. Продавачите са частни инвеститори от Дубай, които контролират 90% от акциите на най-известния в света цирк. Едва 10% от акциите на канадската компания ще останат в един нейните основатели - Ги Лалиберте. 

 

Засега не се съобщават други подробности около сделката. Очаква се канадската компания да направи официално изявление за продажбата в следващите няколко дни. 

 

Highslide JS
 
 

Централата на "Цирк дю солей" най-вероятно ще продължи да бъде в канадския Монреал. Това стана ясно, след като правителството на канадската провинция Куебек се разтресе от скандали заради информацията около сделката.

 

Така, вестник Globe and Mail (“Глоуб енд мейл”) наскоро писа, че опозиционните партии в Куебек призовават либералното правителство „да запази „Цирк дьо солей” в провинцията". 

 

Представител на политическата партия на Куебек CAQ Франсоа Лего заяви, че "премиерът на канадската провинция Филип Куяр не може да загуби централата на компанията в Монреал, в която са ангажирани 1,400 души”„Куебек ще бъде разочарован, ако „Сирк дю солей” попадне в чужди ръце!”, възмути се местният опозиционер. 

 

Квебекската опозиция смята, че властите на провинцията трябва не само да се погрижат да се запази канадския офис, но и сами да потърсят инвеститори за контролния пакет на цирка. Министърът на икономиката, иновациите и износа Жак Дау възрази, че „свободата на действията на правителството е доста ограничена”. „Макар че, кабинетът би могъл да лобира за това, централата да си остане в Куебек”, констатира шефът на регионалното икономическо ведомство. 

 

Текст: Николай Марченко