Рестрикцията е за трофеи, получени чрез умъртвяване на лъвове, леопарди, слонове, биволи и носорози

Канадската авиокомпания "Еър Канада" (Air Canada) се присъедини към забраната за превозване на ловни трофеи със самолети на авиокомпанията. По-рано подобна забрана въведоха редица американски превозвачи.

 

"Решението влезе в сила във вторник", каза Питър Фицпатрик, говорител на канадската авиокомпания, цитиран от БГНЕС. Той отбеляза, че забраната се отнася за ловни трофеи, получени чрез умъртвяване на животни като лъвове, леопарди, слонове, биволи и носорози.

 

По-рано, подобно решение взеха и американските превозвачи "Делта еърлайнс" (Delta Air Lines) и "Америкън еърлайнс"(American Airlines). Причината за това беше избухнали скандал с убийството на лъва Сесил в Зимбабве.

 

Богатият американски зъболекар Уолтър Джеймс Палмър платил 50 000 долара, за да бъде подмамен извън резерват най-известният лъв в Зимбабве, след което го ранява с арбалет и доубива с пушката си. Това предизвика гнева на много хора в САЩ и по света. Зъболекарят се превърна в обществен враг, най-силно реагираха социалните мрежи, както и редица знаменитости. Двамата зимбабвийци, които придружаваха Палмър по време на лова, бяха арестувани, а американецът бе обвинен за бракониерство в африканската страна.