До решението се стигна след терористичните атентати в Париж

Франция ще отдели допълнителни 600 млн. евро за разходи в сферата на сигурността през 2016. До решението се стигна след терористичните атентати в Париж. Президентът Франсоа Оланд обяви тази седмица, че страната замразява плановете си да съкрати числеността на армията си до 2019 г. Вместо това Франция ще създаде 8500 работни места в сферата на сигурността, включително за 5000 нови полицаи, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

"Именно това е причината за актуализирането на бюджета. Стратегията на бюджета ни остава същата – да контролираме нашите разходи, без да спираме финансирането на приоритетните сфери, и заедно с това да реагираме на възникващи нужди", заяви френския финансов министър Мишел Сапен пред Сената.

 

От държавите от Европейския съюз се очаква годишен бюджетен дефицит под 3%. От началото на глобалната финансова криза през 2008 Франция не успява да постигне тази цел.

 

Тази седмица премиерът Манюел Валс предупреди, че заради новите разходи за сигурността, страната няма да изпълни бюджетните си цели.

 

Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси обаче заяви, че допълнителните разходи на Франция няма да имат голямо въздействие.

 

„Нямаме повод да мислим, че бюджетната траектория на Франция ще се промени значително. Средствата в размер от 600 милиона евро представляват едва 0,05% от френския икономически продукт. Това не причина за драстична промяна в икономическата политика”, каза Московиси.