Роман Альошин доскоро носеше името Юлия Альошина

Транссексуален политик от Русия каза, че се е върнал към биологичния си пол. Посланието му е необичайно предвид репресиите срещу правата на представителите на ЛГБТИК+ общността в страната.

Роман Альошин, който по-рано носеше името Юлия Альошина и миналата година бе кандидат за губернатор на район в Сибир, заяви, че е взел това решение по време на православния пост след период на "духовни терзания".

Швеция прие закон, с който минималната възраст за смяна на пола става 16 години

"Прегледах стари албуми на моите предци, помолих се за тях и това ми помогна да се убедя, че съм мъж", написа Альошин в Telegram. "Аз съм патриот, затова живея в Русия. Извинявам се на целия руски народ!", се казва още в публикацията му.

Альошин, който се смята за първата открито транссексуална политическа фигура в Русия, не е отговорил на молбата на „Ройтерс” за коментар относно решението си да се върне към биологичния си пол. Въпреки че се идентифицира като жена, през юли миналата година Альошин се отказа от кандидатурата си за губернатор на сибирския Алтайски край, позовавайки се на руското законодателство, което забранява законната и хирургическата смяна на пола. Преди това Альошин се е появявал облечен в рокли и с дълга до раменете руса коса. Сега на профилната си снимка в Telegram той е с късо подстригана коса.

Германия прие закон за смяна на пола

През последното десетилетие Русия се ангажира с широкомащабни репресии срещу правата на ЛГБТ общността, която президентът Владимир Путин представя като доказателство за моралния упадък в западните страни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анелия Пенкова, БТА