Как да празнуваме и за какво да внимаваме?

8-ми декември - една от най-важните дати за българския студент. Празник, който по традиция се отбелязва с песни, танци и шумен купон, като някои предпочитат България, а други се отправят към чужбина, заредени с положителни емоции. Само че понякога силните емоции могат да изиграят лоша шега и в опиянението на празника студентите да се окажат или в болницата, или в полицията.
 

Такъв е и случаят от днешния студентски празник. Кървав бой беляза началото му в Банско. Млад мъж беше приет в болница след спор между две студентски компании. Спорът прераства в бой. 27-годишният Иван Калоферов от Пловдив удря в лицето 23-годишен студент на име Хамлет, който от своя страна вади нож и намушква три пъти противника си. Хамлет е арестуван тази сутрин в Разлог. Пострадалият Иван е в болница, без опасност за живота.

 

 

Традиционно на 8 декември се стига и до арести. Миналата година например студент беше задържан от полицията в Банско, защото нападнал ресторантьор. Всичко започва от спор за маса в ресторант. Управителят помолил младежа да се премести на друга маса, за да почисти неговата. Вместо да го направи, празнуващият избил предните зъби на мъжа.

 

Само година преди това - през 2013 г., отново в Банско, 24-годишен младеж от Ямбол е намушкан с нож след скандал пред хотел "Св. Иван Рилски". Резултатът - двама души в болница. Единият - с прободна рана в областта на корема, а другият - с порезна рана на ръката.

 

За жалост някои инциденти завършват с фатален край. Такъв е и случаят с четирима студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Илиян Митев, Диана Георгиева и Силвия Андонова загинаха на пътя, връщайки се студентския празник. Автомобилът, с който пътували младежите, излетял от пътя Бачково - Асеновград и пада от 4 м височина по таван в коритото на река Чая. Зад волана бил Стоян, когото приятелите наричали Тони. Той и спътниците му не са могли да се измъкнат от колата.

 

Бащата Васил Генов твърдеше, че автомобилът не е имал технически проблеми. Десетина дни по-рано сложили нови гуми, прегледали го и в сервиз. Семейството купило колата преди 3 години. В момента на трагедията шосето не е било мокро, снегът завалял малко по-късно. Приятелите на загиналите студенти обаче са категорични, че мантинелата в участъка е била прекъсната. Според разследващите най-вероятната причина за тежкия инцидент е несъобразена скорост по тясното шосе с опасни завои. По предварителни данни колата ковчег се е движила със 70 км/ч.

 

Заради такива инциденти от полицията традиционно съветват да се шофира внимателно, да се спазва дистанция и шофьорите да се съобразяват с метеорологичната обстановка.