В Космоса езикът усеща различно вкусовете

Въпреки че са на около 400 км от Земята, астронавтите в Международната космическа станция (МКС) ще опитат празнично меню на Коледа и Нова година, съобщи АФП, цитирана от БТА. От няколко година гастрономията достигна и Космоса с помощта на най-известните имена в бранша.

 

Сьомга от Аляска, пиле с къри по тайландски, наденички, сандвичи с бекон, картофи на пара, лимонов крем. Това е менюто, предложено от лондонския шеф-готвач Хестън Блументал за британския астронавт Тим Пийк. Деликатесите ще опитат всички негови колеги в МКС.

 

Менюто за Коледа и Нова година обаче ще състави американският астронавт Скот Кели, който е командир на станцията. Алкохол на трапезата там няма да има. 

 

Празнична храна за астронавтите подготвя от 2006 г. и френският майстор-готвач Ален Дюкас. В Космоса езикът усеща различно вкусовете. Затова те трябва да са по-изявени. Храната не трябва нито да е много суха, нито водниста. Ако е суха, може да се образуват трохи и да ги вдиша някой астронавт. 

 

Ако е прекалено влажна и от нея паднат капчици, те могат да доведат дори до късо съединение. Много важна е безопасността. Всичко се стерилизира на 120 градуса Целзий 40 минути под високо налягане. Това е доста брутално готвене, но вкусът и текстурата все пак се запазват.

 

Припомнете си космическата разходка на астронавтите Скот Кели и Кейл Линдгрен извън пределите на МКС във видеото: