КЕВР започва извънредна проверка на дружеството, а Сашо Дончев се жалва от "Газпром" в ЕК

 

Още по темата

„Овергаз” може да загуби лиценза си. Със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, регулаторът започва извънредна проверка на дружеството.

 

КЕВР следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари 2016 г., съобщиха от регулаторния орган.

 

Председателят на Съвета на директорите на „Овергаз холдинг“ Сашо Дончев е написал писмо до Европейската комисия, в което се жалва от „Газпром”, пише EurActiv. Според него „Газпром” злоупотребява с господстващо положение при доставката на газ. Дончев предупреждава за риск от „сериозни и непоправими щети за конкуренцията“.

 

В писмото си до ЕК той пише, че всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период, би довело до заличаване на „Овергаз“ като единствения конкурент в България.

 

 

Припомняме, че на 30 декември 2015-а година пристигна изненадващо писмо от руската фирма „Газпром Експорт”до българо-руското дружество „Овергаз”, че от 1 януари 2016-а спират доставките за всички битови потребители в България. Става въпрос за около 200 000 български потребители в цялата страна.

 

"Газпром" спря доставките на синьо гориво за "Овергаз". Проблем за абонатите на компанията обаче няма. Всички клиенти на частното дружество получават газ от държавната "Булгаргаз".  

 

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. От дружеството излязоха с официално становище, след като от „Газпром” спряха да им доставят директно природен газ за нуждите на техните клиенти.

 

 

Газпром” и Русия изпитват проблеми с Украйна и Турция. Това, което виждате сега е, че има опити да се възстанови проектът „Южен поток” и скоро ще започнат опити за възстановяване на „Бургас - Александропулис”. Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев преди два дни в коментар около кризата с „Овергаз” в навечерието на Нова година.