Четири месеца по-късно градът се възстановява от шока

 

Четири месеца след кървавия терор в Париж - френската столица постепенно се възстановява от шока.

 

Още по темата

Болката от случилото се обаче е все така силна. Особено в този ден, особено в Батаклан – обсадения театър, в който загинаха десетки. Полицаите са на всеки метър – молят репортерите да не снимат, защото в този момент вътре са близките на загиналите. Дошли са да се помолят за душите на своите любими хора. 

 

Само на няколко метра от скръбта на семействата е заведението на Лоран. Тук е бил в нощта на терора. 

 

"В онази нощ голяма част от хората, които загинаха, бяха тук, за да хапнат преди концерта. Но днес, ако трябва да бъда честен, не бих искал да се изправя очи в очи с оцелелите или с близките на жертвите. Просто не зная какво да им кажа", споделя той. 

 

Атентатите променят и живота на Лоран.

 

"Вече не работя вечер. Затварям в пет следобед. Загубих 40% от бизнеса си", пояснява той. 

 

Не работи вечер, защото вече няма никой. Според него хората се страхуват. 

 

За французите Площадът на Републиката е символ на френската република. И на свободата. А свещите в памет на жертвите на терора не угасват вече четвърти месец. И докато Иман пали своята, от другата страна на площада дочуваме песен. Пеят тези 15-годишни деца. Два класа от Поатие, на екскурзия в столицата. Макар да живеят далеч от Париж, терорът оставя своя отпечатък и в съзнанието на тези деца.

 

"Болката още я има, но всички ние, които живеем в Париж, гледаме да си помагаме един на друг. Това ни кара вече да се чувстваме по-добре. Сега всички ние сме като братя и сестри. Като едно семейство", споделя техният учител по история Софи.