Те са недоволни от здравната реформа и новия рамков договор

 

Лекари на масов протест в София. Медиците са недоволни от реформата в здравеопазването и новия рамков договор, който трябва да сключат със Здравната каса. 

 

Стотици лекари от различни точки на страната пристигнаха с автобуси за протеста в София. Вместо белите престилки, медиците сложиха протестни сини ленти.  

 

Една от причините за лекарското недоволство е Националната здравна карта. Тя щяла да остави много медици без работа и да лиши пациентите от право на избор. Според протестиращите здравната реформа не върви в правилната посока. 

 

"Ние искаме истинска реформа за истинско здравеопазване. Конкретният повод за нашия протест е служебният рамков договор. Ние категорично не сме съгласни с това, защото то е противозаконно. Ние искаме да остане в сила националният рамков договор от 2015 година", заяви д-р Юлиан Йорданов от Българския лекарски съюз.

 

Зад лекарите застанаха и пациенти. 

 

Пръстовият идентификатор беше причината Лекарския съюз да не сложи подписа си върху националния рамков договор за 2016-а година. От съсловната организация не приемат за легитимен служебния рамков договор и анекса към него. 

 

Лекарите обаче са против и настояват за спешни преговори със здравните власти за изготвянето на нови правила. И въпреки диалогичността на министъра, под прозорците на Министерския съвет стотици хора искаха оставка. 

 

"В закона ясно е описано какви законови норми влизат в сила, ако не се стигне до договор между Лекарския съюз и Здравната каса. Те са свързани с решение на Касата, което обновява, изменя и допълва предишния съществуващ рамков договор. Не просто министерството, а правителствата и мнозинството имат ясна воля за промени", изтъкна здравният министър Петър Москов. 

 

"Аз съм отворен и винаги съм бил отворен за какъвто и да било диалог. Не приемам обвинението, че диалог не съществува", допълни той.

 

Миналата седмица беше белязана от протестите на личните лекари в редица градове в страната. Те излязоха от кабинетите си и изразиха недоволство си от служебния рамков договор, по който ще трябва да работят тази година. Те са убедени и че в бюджета на Здравната каса са предвидени по-малко пари за изследвания и прегледи за пациентите им.