Той участва в откриването на тактическо учение "Ответен удар 16"

 

Пращат нови 300 военни на южната ни граница. Те ще започнат дежурства от сряда. 

 

Междувременно клип с граждански арест на мигранти в Странджа обиколи социалните мрежи и предизвика отново дебата за нелегалното влизане в страната ни.

 

На клипа мигрантите са легнали на земята с вързани зад гърба ръце, а мъжки гласове им обясняват на смесица от български и английски да се връщат в Турция и че нямат място в България. Правозащитни организации като Българския хелзинкски комитет вече обявиха подобни арести като незаконни.

 

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че всяка помощ от страна на гражданите е добре дошла, а Гранична полиция трябва да канализира нещата с така наречените граждански патрули.

 

„Взехме решение с министъра. 300 души пращаме на границата, защото това е близо 1000-километрова граница и  не навсякъде можем да поставим ограда”, заяви Борисов. 

 

Видео: БГНЕС

 

„Ние не казваме, че няма проблем с бежанците, не казваме, че е лесно, не казваме, че е лесно за справяне - нито една държава в Европа не се справи, но ние полагаме огромни усилия и то се оценява. Че някъде ще пробият границата и ще минат, не е фатално, защото после във вътрешността на страната ги спираме и хващаме и ги изпращаме обратно”, подчерта министър-председателят Борисов.

 

През последните седмици, особено след затварянето на Балканския мигрантски маршрут, на територията на Гърция остават значителни мигрантски маси, част от тях се предвижда да бъдат настанени недалеч от границата с България.

 

Видео: БГНЕС