Жан Жамбон заяви, че живеещите в страната му терористи са само „пяната” на проблема

Значителна част от мюсюлманското население на Белгия празнуваше след терористичните атаки в Брюксел”. Това заяви вътрешният министър на страната Жан Жамбон в интервю за вестник „Де Стандаард”, цитирано от БГНЕС.

Още по темата

 

Министърът обвини жители на предимно мигрантския квартал „Моленбек”, които влезли в конфронтация с полицаи при операцията по задържането на Салах Абдеслам.

 

Те хвърляха камъни и бутилки по полицията и журналистите по време на ареста. Това е проблемът. Можем да приберем и извадим терористите от обществото, но те са само пяната. Под тях има раково образувание, което е далеч по-трудно лечимо”, коментира още Жамбон.

 

Роденият в „Моленбек” Абдеслам е един от основните заподозрени за джихадистките атаки през ноември в Париж. Няколко дни след ареста му, същата терористична клетка на ИДИЛ нападна и Брюксел и при експлозиите на летище „Завентем” и в метрото загинаха 32-ма души. Голяма част от идентифицираните или заподозрени извършители на двете нападения са родени в Белгия.

 

Според Жамбон опасността от радикализацията на някои младежи е „силно вкоренена” в някои райони, тъй като властите дълги години са игнорирали предупрежденията.