Те се опитват да излязат на международния път за Турция, за да го блокират

 

Животновъди на протест. Недоволството им е заради бързото разпространяване на опасна болест, заради която се налага масово унищожаване на крави. 

Още по темата

 

Възникна напрежение между протестиращите и полицията. Хората се опитват да излязат на международния път за Турция, за да го блокират в знак на недоволство. 

 

Болестта нодуларен дерматит не е опасна за хората, но е смъртоносна за стотици животни. На този етап са унищожени 550 крави в Хасковска и Старозагорска област. Дори и при едно болно животно, всички останали, които са били в контакт с него, се унищожават.

 

Животновъдите настояват незабавно да се спре с избиването на животни, да започне ваксинация и да бъде уволнен шефът на Агенцията по храните. Те искат и компенсации за убитите животни, които по техни сметки са около 2300 лева.

 

Междувременно премиерът Бойко Борисов информира, че кабинетът ще отпусне 15 милиона лева за пръскане на тревни площи срещу нодуларен дерматит. Още 5 милиона лева ще бъдат заделени и за ваксини. От Брюксел знаят за проблема с болестта по кравите и се очаква другата седмица у нас да пристигнат 150 хиляди ваксини.