Законопроектът не налага задължителна смяна на личните карти

Правителството одобри промени в закона за българските лични

Още по темата

документи, които дават възможност личните карти да съдържат данни за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис, предадe БГНЕС.


Законопроектът ще бъде предложен за приемане от Народното събрание. Той не налага задължителна смяна на личните карти – тя ще става поетапно, при изтичане на настоящите.

 

По данни на МВР всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години се очаква този брой да нарасне до 1 600 000.

 

Новите лични карти ще бъдат с чип, а за производството им МВР ще строи фабрика. Първите документи за самоличност от този тип ще бъдат издадени след около две години. Чрез чипа, който ще получаваме по желание, ще минаваме на бързо гише на летищата и ще можем да ползваме услугите на нефункциониращото към днешна дата електронно правителство. Цената им вероятно ще бъде същата, като тази на настоящите лични карти.

 

Регламентира се и електронна идентификация и в международния паспорт.

 

Записването на удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис става само ако гражданинът е заявил изрично желание за това. 

 

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител.