Експериментално засадени са 10 декара в биологично сертифицирано поле край Генерал Тошево

Добруджа е известна като Житницата на България. Тя вече може да се похвали и с отглеждането на чисто нова култура. Името ѝ е камелина.

Експериментално засадени са 10 декара в биологично сертифицирано поле край град Генерал Тошево от семейство Минчеви. Те се занимават със земеделие над 30 години. Досега гледали предимно пшеница, но биопроизводство.

Биологичното земеделие без пестициди и препарати е много по-трудоемко, а добивите далеч по-ниски, но пък си заслужавала. Затова бившата учителка и химикът решили да пробват и с камелина.

Под риск ли е реколтата от пшеница заради сушата

"Очакванията се сбъднаха. Не бяхме позитивно настроени, защото беше много сухо, като го обработвахме. На 1 см трябваше да се засее камелината, остана много на сухо и аз въобще не си мислех, че ще може да излезе, но после заваля и успя да изникне", разказва Йордан Михайлов, агроном.

В половината от експерименталното поле има само камелина, а в другата част тя е комбинирана с грах, който естествено обогатява почвата с азот.

"Грахът подхранва камелината, но подхранва и самата почва за следващ етап. Освен това, задушава плевелите тотално", обяснява Милена.

Застрашена ли е реколтата от пшеница в Добруджа

Ползите от необичайното за нашите ширини растение не свършват дотук. Семенцата са ситни, колкото връх на топлийка, но с високоолеинов заряд.

"Първо за храна на хората, второ за лекарства, за козметика и за биогориво. От меленето пък се получава шрот, който е пълен с протеини и за животните е много хранителен. Съдържа омега 3 и аминокиселини, които са полезни за човешкото здраве, така че тепърва предстои да развиваме камелината като продукт", посочи още тя.

Репортер: Надежда Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.