За капана, в който попаднали сънародниците ни на Корфу, сигнализира и зрител на Нова

 

Стотици българи остават блокирани на островите Корфу и Санторини в Гърция. 


Заради двудневна стачка не работят фериботните линии, не пътуват и влакове и обществения транспорт.

Още по темата


За мнозина българи почивката в южната ни съседка се превърна в ад. След сигналите от остров Санторини, в събота сънародниците ни алармират за най-малко 10 автобуса, блокирани на остров Корфу. Туристите се намират на пристанището на острова и се водят преговори за транспортирането им, но към момента те остават без резултат.


Обаждания има и от островите Закинтос и Лимнос.

 

За проблемите на българите на Корфу сигнализира и зрителят на Нова Свилен Бабачев в рубриката ни „Моята новина”.


Оказа се че аз, съпругата ми и 8-месечната ни дъщеря сме заложници на изненадващо обявената в края на деня в четвъртък национална стачка в Гърция. Нямаше никаква предварителна информация, която да позволи да организираме тръгване от острова по-рано. Към момента няма никаква информация кога ще бъдат възстановени фериботните линии до континенталната част на страната. В същото положение са хиляди туристи, дошли на острова за Великденските празници, измежду които и няколко автобуса с български туристи”, пише г-н Бабачев.

 

Заради спрените фериботи единственият начин за измъкване от островна Гърция е със самолет. Двете гръцки авиокомпании обявиха извънредни полети за събота и вторник от островите към Атина и Солун. 


Българското посолство е в постоянна връзка с Отдела за борба с кризите на гръцкото Външно министерство и с Министерството на търговския флот. Оттам са съобщили, че има вероятност стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени още в неделя. Всичко зависи от това какви текстове ще се гласуват в проектозакона за пенсионното осигуряване. 


От българското посолство призовават сънародниците ни, които имат нужда от съдействие, да звънят на телефоните в двете дипломатически институции в Атина и Солун, където има дежурни служители.


ПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ГЪРЦИЯ, АТИНА: телефони 0030 210 67 48 106; 0030 210 67 48 107; 0030 210 67 48 108

Генерално консулство на Република България в Солун: телефони +30 2310 829210; +30 2310 869 495

 

От посолството и консулството обявиха, че сформират Кризисен щаб заради общата стачка на най-големите профсъюзи в Гърция.

 

Очакваме и вашите сигнали в рубриката ни „Моята новина”.

 

Кореспондент: Бойка Атанасова