Днес народните представители се събраха в Социална комисия, утре предстои заседание на парламента

Тази седмица ще видим поредния прецедент на политическата сцена - заседание на парламента по време на предизборна кампания. Преди депутатите да се съберат във вторник заради казуса с увеличението на пенсиите, днес това направиха народните представители от Социалната комисия.

Депутатите се събират на извънредно заседание във вторник

Едночасовото заседание на комисията премина в спорове изобщо необходимо ли е депутатите да решават нещо, което вече е решено. Срещу вносителите от „Продължаваме Промяната – Демократична България” застанаха останалите партии. С изключение на представителите на ДПС и „Възраждане”, които изобщо не се появиха.

„На 20 май да взимаме решение за нещо, което вече се е случило на 14 май - това е все едно днес да определим, че Нова година настъпва на 31 декември в нула часа”, каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

„Днешното заседание на комисията и утрешното заседание на Народното събрание едва ли ще има някакъв резултат от него, освен едно политическо говорене”, смята Георги Гьоков от БСП.

Официално: 11% индексация на пенсиите от 1 юли

Последва и директен въпрос към вносителите - защо не са се отказали от искането си за заседание, след като миналата седмица стана ясно, че все пак НОИ ще индексира пенсиите с 11%.

„След като стана ясно, защо вие не оттеглихте вашето предложение? Ако беше в реална граница на действащо Народно събрание, щях да се съглася. Щяхме да си говорим, да дебатираме, но сега е проблем”, посочи Цветан Предов от ИТН.

„Ние най-малко искаме по средата на предизборната кампания да има заседание на комисията и на Народното събрание, защото бихме искали да бъдем сред хората, за да можем да изложим нашите политики”, отвърна Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.  

Комисията гласува да не подкрепи искането на ПП-ДБ с мотив, че то вече е изпълнено.

„От 1 юли осъвременяването на пенсиите ще бъде така, както е заложено в Кодекса за социално осигуряване. Така, както са решили членовете на Надзорния съвет на НОИ”, обяви подуправителят на НОИ Весела Караиванова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase