Ако ядем повече от четири пъти седмично картофи, има 17% по-голям риск да имаме такъв проблем

Консумирането на картофи, в това число и чипс, може да увеличи кръвното налягане, пише британският в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

 

Четири хранения с картофи седмично, независимо от начина им на приготвяне, водят до 11% увеличаване на риска от високо кръвно налягане, в сравнение с консумирането им по-малко от веднъж седмично при жените, показва проучването на учени от Бирмингам и Бостън.

 

Те също така са установили, че мъжете и жените, които ядат повече от четири пъти седмично пържени картофи, имат 17% по-голям риск от високо кръвно. Според изследователите замяната на едно хранене картофи дневно с други зеленчуци без скорбяла намалява със 7% риска от високо кръвно.

 

Лекарите са установили, че като най-вероятна причина за връзката на картофите и високото кръвно е високият гликемичен индекс (GI) на кореноплодните. Храните с висок индекс освобождават енергия по-бързо и по тази причина увеличават и по-бързо кръвната захар.

 

Ястията с висок GI се свързват с лошо функциониране на клетките в тялото, оксидативния стрес, възпаленията и всички потенциално важни механизми за развитието на хипертонията. За да стигнат до своите открития, учените са изследвали данни за над 187 000 мъже и жени от три мащабни проучвания в САЩ през последните 20 години.

 

Друго проучване от януари за влиянието на картофите показа, че жените, които се хранят с кореноплодното два до четири пъти седмично имат около 27% по-голям шанс да развият диабет по време на бременността си. Тези, които се хранят повече от пет пъти седмично с картофи увеличават риска си с 50%.