Очаква се връщането на Сена в коритото си ще отнеме до две седмици

Щетите от наводнения във Франция може да са от 900 милиона до 1,4 милиарда евро, съобщиха днес от Френската асоциация на застрахователните компании (FFSA), цитирани от ТАСС и БГНЕС.

Още по темата

 

"Френската асоциация на застрахователните компании е изчислила, че тези събития са причина за подаването на 77 000 заявления за обезщетения към днешна дата, като броят им може да достигне 150 000. Окончателният размер на застрахователните обезщетения се оценява на този етап на сума от 900 милиона до 1,4 милиарда евро", се казва в съобщение на FFSA.

 

Наводненията в централните райони на Франция идват след безпрецедентно обилни валежи в тази част на страната през уикенда. В четвъртък, поради продължаващия потоп в Париж и съседните департаменти на столичния регион Ил-де-Франс, бе обявено предпоследното - оранжево ниво на метеорологична тревога. Както очакват местните власти, връщането на Сена в коритото си ще отнеме до две седмици.

 

Според експерти, сегашното наводнение в Париж и околностите е рекордно от 1982 г. насам, когато нивото на водите на Сена се издигна до 6,5 метра над нормата.