Десетки семейства изкараха безсънна нощ

Десетки наводнени къщи в Северна България след поройните дъждове през последните 24 часа. В Карловско две реки преляха. Най-пострадало е село Дъбене. Мощният порой наводни 15 къщи, дворове и улици.

След като цяла нощ изгребваха водата от домовете си, днес собствениците им се сблъскаха с тинята и калта.

10 семейства прекараха нощта при свои роднини, след като се наложи мостът над реката да бъде разрушен, тъй като образува тапа. 

Пороят в селото събори кирпичени постройки и унищожи имуществото на десетки семейства. Комисия влезе в къщите на пострадалите и описа щетите. 

За да се справи кардинално с проблема, общината е изготвила проект за цялостно отводняване на Дъбене. Той обаче струва 2,5 милиона лева. Пари, които ще търси от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

В Свищов също има наводнени пътища. Отсечката Вардим - Нов град, която е част от пътя Свищов- Русе е затворена за неопределено време, заради наводнение и свличане на земна маса върху пътя.

До късно снощи екипи на Областно пътно управление отводняваха главния път. И в тази област има наводнени къщи. Във Велико Търново от вчера се извършва наблюдение на всички локации на река Янтра.

Наводнен беше и републиканският път Троян-Шипково. Поради голямото количество дъждовна вода се запушиха дерета и водостоци, които преляха и затлачиха пътя с дървен материал и наноси.

Падна подпорната стена на детската градина в с. Шипково. Отнесен беше релсов мост в с. Калейца.

Тази сутрин в Полски Тръмбеш преля дере, което наводни къщи и дворове. Наложи се евакуация на хора. Десет души са без дом и ще бъдат настанени в общински хотел. Залети са няколко предприятия, които бяха отводнени. Тече отводняването на една от къщите, която, по думите на обитателите й, е единствената законна.

Дъждът, който продължи да вали и следобед, допълнително усложни работата на огнеборците, които ще отводняват имотите през цялата нощ. 

Репортери: Мартин Георгиев, Благой Бекриев