Проблемът засяга хиляди шофьори на тирове, които превозват стоки

Абсурден случай в Пловдив. Превозвачи плащат такса, за да стигнат до митницата в града. Тази сутрин десетки тираджии излязоха на протест. Проблемът засяга хиляди шофьори на тирове, които превозват стоки до Турция или трети страни, тъй като те подлежат на задължителен митнически контрол. Един от потърпевшите е и Здравко, който на седмица пътува поне два пъти до Истанбул.

„Това е пълен абсурд! За да влезем до митницата, която трябва да е свободен достъп, ние плащаме такса от 31 лева. Не ни пускат, докато не платим таксата”, оплаква се Здравко Тинков, международен шофьор. 

По темата

„В Турция го няма и в Европа никъде няма такова нещо”, казва турският превозвач Джемали Исмаил. 

Често се налага камион да влиза два пъти на ден в митницата. Така превозвачите трупат загуби.

„По наши сметки около 100 превозни средства преминават през Митница-Пловдив, а вие вече сами може да се направите сметка какви приходи се генерират от това нещо”, обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. 

„Един милион печалба, гарантирана от нашите превозни средства”, изчислява Илиян Филипов- собственик на превозваческа фирма. 

Управителят на частната фирма „Митнически терминал“, която събират таксата, твърди, че няма нищо незаконно. Все пак решение на проблема ще има. Митницата спешно подготвя проект за собствен път.

„От халето, което е за контрол, излизайки пътните превозни средства да преминават буквално през средата на паркинга и в оградата ще бъде направен изход, където ще се включват към локалното платно и по този начин да отпадне този проблем, който е дългогодишен”, казва Боян Тодоров, зам.-началник на Митница- Пловдив. 

Агенция Митници е осигурила парите, но повече от 20 дни вече чака Община Пловдив да подпише проекта за нов вход към Митницата.