Според местни медии те са влезли в Турция от Сирия през 2015-а

Тримата нападатели на летището в Истанбул са от бившите съветски републики. Турските власти обявиха, че терористите са били руснак, узбекистанец и киргизстанец. Според местни медии нападателите са влезли в Турция от Сирия през 2015-а. Предполага се, че са дошли от град Рака, където е щабът на терористите от ИДИЛ. Нападението отне живота на над 40 души. Стотици са ранените.

По темата

Пред болниците в Истанбул цари отчаяние. За много от събралите се роднини и приятели новините не са добри. Муамер Пуртул търси брат си Енгин. Казват му, че не се знае дали мъжът ще оцелее. Енгин е пострадал при избухването на втората бомба. По време на атентата е говорел с брат си по телефона.

"Чух шум и той каза: "Батко, гръмна бомба. Хората са по земята. Трябва да им помогна", каза Муамер Пуртул.

Муамер казал на брат си да не отива там, защото може да им друга бомба. Тогава се самовзривил вторият нападател. Енгин бил тежко ранен.

"Каза ми по телефона, че е ударен лошо. Казах му, че идвам, но той припадна", добави Муамер.

Десетки ранени все още са в болниците и се нуждаят от сложни операции, кръвопреливане или дълга рехабилитация.

"Чувствам се заплашен. В Турция няма никаква сигурност. Излизаш от вкъщи и няма никаква гаранция, че вечерта ще се прибереш", каза Фикрет Айдоган, братовчед на един от ранените.

Такава е новата реалност в страната. За една година има повече от 40 атентата и над 300 жертви. Властите твърдят, че правят всичко възможно. 16 къщи и офиси в Истанбул и Измир бяха щурмувани от специалните служби след взривовете на летището. 13 души са арестувани.

Предполага се, че са членове на ИДИЛ, но това не допринася за спокойствието сред местните жители или сред чужденците. В условия на икономическа криза Турция отчита рекорден спад на броя на туристи. А нищо не подсказва, че положението по отношение на сигурността скоро би се подобрило.

Междувременно на Летище Ататюрк сложиха снимки на загинали при атентата. Много хора сложиха цветя пред тях.