При атаката на летище "Ататюрк" загинаха десетки, а стотици бяха ранени

Продължава разследването на кървавия атентат в Истанбул. Равносметката след трагедията на летище „Ататюрк” вече е 44-ма загинали и над 200 ранени. Турската полиция е задържала още 11 заподозрени във връзка с атентата. Арестуваните са вече 24-ма души.

В хода на разследването турските власти установиха, че извършителите са хора от бившите съветски републики.

Атентаторите- самоубийци са от Узбекистан, Киргизстан и руската република Дагестан. Според анализатори в Турция, атентатът на летището в Истанбул е отговор на нормализирането на отношенията на Анкара с Израел и Русия.

Това изглежда като отмъщение на ИДИЛ, нещо като наказателна акция срещу Турция. Посланието, според мен, е идеологическо и трябва да се разчете така: „Защо се помирявате със сили, които са врагове на исляма?”, коментира журналистът и политически анализатор Барчън Йънанч. 

По темата

„Попитайте който и да е от редиците на ИДИЛ или който се е сражавал срещу ИДИЛ и ще ви каже, че хората от бившия Съветски съюз са най-жестоките и готови да умрат бойци”, коментира Майкъл Вайс съавтор на книгата „ИДИЛ: армията на терора отвътре“. 

Един от организаторите на атентатите е Ахмед Чатаев, известен като Едноръкия, чеченец, лежал в български арест преди 5 години. Тогава той е бил арестуван на „Капитан Андреево” при опит да влезе в Турция, но е бил освободен заради статута му на политически бежанец от Русия. Подобен изход са имали дела срещу него още в Швеция, Украйна и Грузия.

Заради атентатите в южната ни съседка в последните месеци е намалял броят на туристите, посещаващи страната. 35% е отливът на туристи в сравнение с миналата година, а данните за руските туристи са още по-стряскащи - 92% по-малко в сравнение с 2015 година.