Най-тежката присъда от три години затвор беше дадена на мъж

Унгарски съд даде присъди от между една и три години на десетима имигранти, по-голяма част от които са от Сирия, по обвинения в нелегално преминаване на границата по време на бунт миналата година. Инцидентът е станал на граничната линия със Сърбия, малко след като тя беше блокирана, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Деветима сирийци и един иракчанин получиха присъди от съда в Сцигет за участие в сблъсъци с полицията на 16 септември, ден след затварянето на границата.

По темата

Най-тежката присъда от три години затвор беше дадена на мъж, който по време на размириците се е обръщал към тълпата с мегафон. Шестима други мъже получиха присъди от 14 месеца, както и четиригодишна забрана да влизат в страната. Други двама мъже и една жена получиха условни присъди заради влошеното си здраве.

Строгите нови закони, приети в Унгария миналата година от правителството на премиера Виктор Орбан, разглеждат като престъпление незаконното преминаване на границата, което се наказва с между една и пет години затвор.

На 16 септември няколко десетки мигранти поискаха да бъдат пуснати да преминат границата между Сърбия и Унгария на пропусквателния пункт Рьоске. Някои от тях замеряха служителите на реда с бутилки и камъни, а полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.