България е готова за смяна на валутата, според икономисти

Вестникарски заглавия през седмицата ни предупредиха, че Европейската комисия смята да въведе единната валута във всички страни-членки в Европейския съюз. Така Юнкер смятал да ускори евроинтеграцията в условията на стрес след Brexit. 

По темата

Всъщност официално обявени такива планове на Брюксел засега няма, а темата е деликатна в България и повдига въпроса какъв ще е ефектът за страната ни.

„Това дали ще влезем в еврозоната, или не – не е въпрос. Това е изискване, което всяка страна подписва. Всички сме длъжни да влезем, освен ако не се предоговори целия договор за съществуване на ЕС, което е голяма промяна. Въпросът е кога ще се случи това. Към момента изглежда, че България и Чехия са на практика готови за това. Чисто икономически двете страни отговарят на изискванията. Оттук насетне е въпрос на политическа воля”, коментира в „Събуди се” икономистът Лъчезар Богданов.

По думите му не е имало големи катаклизми в държавите, които са приели еврото. Не е имало никакъв шок на пазара.

„Рисковете за България са почти нулеви, тъй като и сега левът и еврото са свързани. Всички индикатори на икономиката може да се свържат с тези на еврозоната, без да има проблеми”, коментира от своя страна гръцкият бизнесмен Христос Мурутис.