Раздялата между Великобритания и ЕС трябва да бъде легитимна и хуманна, според президента

В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия“. Това семейство ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата”, заяви българският президент Росен Плевнелиев пред френския телевизионен канал France 24. 

По темата

"Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави-членки оставаме едно семейство. Това семейство ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата”, заяви Плевнелиев.

„В процеса на преговорите за излизането на Великобритания сме решени да защитаваме правата на българите на Острова, както и на всички европейци, които се възползват от правото на свободно движение в Обединена Европа”, категоричен беше държавният глава.

„Раздялата между Великобритания и Европейския съюз трябва да бъде легитимна и хуманна, а с Лондон трябва да останем близки приятели и партньори", коментира Росен Плевнелиев.

Той предупреди, че референдумът във Великобритания и неговият изход са сигнал за европейците да не се поддават на влиянието на популистите и националистите, а да се придържат към европейските ценности. Българският държавен глава призова неяснотата в отношенията между Великобритания и Европейския съюз да бъде прекратена възможно най-скоро, за да не се подлагат на риск стабилността и просперитетът в Обединена Европа.

"По време на преговорите ЕС-Великобритания ще стане ясно какви ще са последиците от национализма и популизма, които доведоха до този резултат от референдума. Не смятам, че напускането на Обединена Европа ще спести на Великобритания разходи или ще ѝ донесе повече ефективност и устойчивост“, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

Той отново подчерта, че България остава проевропейска страна с твърда принадлежност към европейското семейство. Росен Плевнелиев напомни, че целта на Европейския съюз е преди всичко да гарантира мира на континента и предупреди, че разединението е най-сериозната опасност за европейците.