Резултатите в доклада за корупцията у нас съвсем не са приятни, заяви министър Захариева

"Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея". Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев в рамките на обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

Форумът се провежда под егидата на Центъра на изследване на демокрацията и е на тема: „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България”. Участие в събитието вземат министрите Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов и др. 

На събитието бе представен доклад за равнището на корупцията и развитието на антикорупционните стратегии и политики през 2015-2016 г.

"През последните 5 години административната корупция нараства, с пик през 2014 г.", заяви в началото на форума председателят на Центъра за изследване на демокрацията д-р Огнян Шентов. 

"Резултатите в доклада за противодействие на корупцията у нас съвсем не са приятни", заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

"Подкупите в администрацията се извършват в много случаи със съгласието на административните ръководители и изобщо не става дума за няколко „гнили ябълки”, посочи директорът на икономическата програма в ЦИД Руслан Стефанов. 

България е с ниво на корупция като при страните в предприсъединителна фаза към ЕС, продължи той. При най-високото ниво на корупция в администрацията през 2013-2014 г. 29.3% от населението над 18 г. съобщава, че е участвало в корупционни сделки най-малко веднъж през предходната година. През 2015 г. около 18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавни служители. Тази стойност е значително по-висока от средната за ЕС- 4%. 

"Антикорупционният закон не го иска Брюксел, а българските граждани - имаме и десетки политици като президента, които искат той да се случи и да заработи. И тези политици се увеличават", заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Видеа: БГНЕС