Уредът заработи след разследване на Нова

До дни циклотронът в Александровска болница ще заработи на пълната си мощност. 

По темата

От лечебното заведение вече са изпълнили две от стъпките за допълнителна радиационна защита на екипите си. А от миналата седмица машината има лиценз да започне работа. 

До тук се стигна след разследване на Генка Шикерова. Тя показа как девет месеца след официалното откриване, модерната техника не функционира. 

Целта на циклотрона е да произвежда по-изгодно изотопи за изследвания. Досега Александровската болница ги внасяше от чужбина, а това увеличава драстично разходите от бюджета за здраве.

"Себестойността на изотопа, който произвеждаме ние, може да бъде изчислена тогава, когато имаме пълно натоварване на нашия циклотрон, тоест когато той започне да работи десет синтеза на ден, когато това продължи в рамките на един месец. Министър Москов каза цена от 300 лева. Това ли ще е цената на изотопа? Такива сашите очаквания, работим в тази посока", коментира доц. д-р Костадин Ангелов, директор на университетска болница "Александровска".

Циклотронът е важен за хора с онкологични заболявания, защото дава възможност да се диагностицират метастази и да се уточни на какъв етап е болестта им.