Ще засилим ударите си в Сирия и Ирак, заяви той

Ще поискам извънредното положение да бъде удължено с още три месеца”, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в извънредно обръщение.

Той изрази своята солидарност с близките и семействата на жертвите. При атаката в Ница са убити 84 души.  4 от тях са деца. В Елисейския дворец днес ще се проведе  заседание на френския Съвет за отбрана. „След края на заседанието заедно с премиера Мануел Валс ще посетим Ница”, съобщи Оланд.

Франция е в сълзи, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците”, категоричен беше френският президент. 

 Оланд заяви, че атаката в Ница несъмнено е терористично нападение.  "Не може да се отрече терористичният характер на тази атака, която отново представлява най-крайната форма на насилие", каза той.

"Ще засилим ударите си в Сирия и Ирак", каза той и подчерта:  "Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни заплашват." "Френската нация ще намери сили да се противопостави на ислямистката заплах"а, заяви още Оланд.

"Цяла Франция е под заплаха от ислямисткия тероризъм. Трябва да проявим безупречна бдителност", каза Оланд. Оланд каза също, че е взел решение да използва резервисти за гарантиране на сигурността във Франция."Взех решение също да използвам оперативния резерв, тоест тези, които вече са служили в армията или жандармерията. Те ще оказват съдействие на полицията и жандармерията. Можем да ги използваме на всички охраняеми обекти, особено за контрол на границите", каза Оланд

"Операция Сентинел за патрулирането на военни ще продължи на високо равнище с участието на 10 хиляди души. Те ще подпомагат жандармите и полицията", заяви той, като обеща до дни да съкрати броя на участниците в "Сентинел" до 7 000 военни.

По темата