Над 160 загинали, 1440 ранени и над 2700 арестувани след опита за военен преврат в Турция

Над 160 загинали, 1440 ранени и над 2700 арестувани след опита за военен преврат в Турция. Реджеп Ердоган обаче успя да запази властта си. Хората застанаха срещу дулата на танковете в нощ, изпълнена с обрати.

Хронологията

Всичко започна в 22.30 ч. Военни машини блокират мостовете над Босфора, а над Анкара започват да летят бойни хеликоптери и самолети. Премиерът Йълдъръм потвърждава подозренията - извършва се опит за преврат. От екрана на държавната телевизията малко позната водеща изчита съобщение на бунтовниците. 

По темата

"Няма да позволим гражданите да пострадат и реда да бъде нарушен. Мирен съвет ще управлява държавата, без да прави разлика между хората от различни етноси и религии. Правото на собственост ще бъде гарантирано, както и всички свободи на гражданите."

По улиците на Истанбул и Анкара започват сблъсъци. Бойни хеликоптери откриват огън. За лидер на бунта е сочен Мохарем Кьосе, бивш офицер, изгонен от армията по подозрение във връзки с милиардера Фетула Гюлен. Изненадващо в социалните мрежи, които именно Реджеп Ердоган често ограничава, се появява негово изявление. Призив народът да окаже отпор на бунтовниците.

"Излезте по улиците и им дайте своя отговор. Аз идвам в Анкара. Това е направено без заповед на командващите армията Отговорниците ще си понесат заслуженото", написа Ердоган.

И хората излязоха по улиците. Въпреки предупредителните изстрели, се изправят пред войниците и танковете. В Анкара се разгарят нови боеве. Бойни самолети на армията свалиха хеликоптер на бунтовниците. Загинаха хора. Много от тях полицаи, опитаха да спрат преврата. Бомбардиран бе и парламентът. Бунтовници нахлуха и в сградата на Cи Ен Ен-Тюрк. Спряха програмата. Те обаче бяха прогонени от граждани и журналисти.

В 3.00 ч. - по-малко от 5 часа след началото на бунта, премиерът обяви - битката е спечелена. Действията на бунтовниците са контрирани успешно. 

След преврата емисията започна да издирва всички, които по някакъв начин са участвали в опита за отнемане на властта в Турция. Така повече от 2700 съдии са били освободени от постовете им по подозрение, че по някакъв начин са били свързани с метежа. По улиците на Истанбул бяха пуснати и много цивилни агенти, които да следят какво се случва.

Как властта отвърна на въоръжената атака?

Президентът Реджеп Ердоган бе посрещнат като победител по време на снощните драматични събития. Той се върна от почивката си и беше посрещнат от ликуващо множество, което скандираше името му. От самото начало на кризата Ердоган беше непреклонен. Хората последваха призива не президента и изскочиха невъоръжени срещу бунтовниците.

"Има управляваща партия в Турция, която беше избрана с гласовете на хората. Има и избран от хората президент и с волята на Бог ще продължим да изпълняваме задълженията си до край. И никога няма да оставим страната на тези нашественици”, заяви Ердоган.

Президентът показа влияние и власт. След изявлението за медиите излезе пред своите поддръжници и заяви: „Важно е да продължите своята съпротива срещу атаката. Тогава ще победим."

Привържениците на управляващите последваха и този призив и останаха на улицата, докато стане напълно ясно, че вече няма окупация на летището, държавната телевизия и ключовите мостове, а бунтовниците се предадоха.

Кои са хората, опитали се да свалят от власт Реджеп Ердоган?

Това е въпрос, на който никой не може да отговори с абсолютна точност. Медиите, които подкрепят Ердоган, намекнаха, че това са хора, близки до милиардера Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ в самоналожено изгнание. От голям приятел на Ердоган през годините се превърна в негов враг. Хора от организацията му обаче отрекоха да имат нещо общо със случилото се и разкритикуваха бунтовниците. Те от своя страна казаха, че са просто военни, които искат светското начало в турската държава да се запази, а президентът е тръгнал по друг път. Много критици на Реджеп Ердоган твърдят пък, че най-много от ситуацията печели той и е логично дори сам да е предизвикал целия бунт, защото сега с пълна свобода ще може да се саморазправи с противниците си в страната.Кои са хората, опитали се да свалят от власт Реджеп Ердоган?

 

Освен от хиляди екзалтирани фенове и оркестър, Ердоган получи подкрепа и от лидерите на Съединените щати, Русия, Германия и редица други страни.

"Надявам се на стабилност и мир в Турция", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

"Кръвопролитието и сблъсъците трябва да бъдат избегнато. Проблемите в държавата трябва да се решават по конституционен път", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

„Трагично е, че толкова много хора загинаха при опита за преврат. Кръвопролитието трябва да спре. Германия застава зад тези, които защитиха демокрацията и законността”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

„Брюксел изцяло подкрепя демократично избраното турско правителство, институциите на страната и върховенството на закона”, заяви председателят на ЕС Доналд Туск.

Репортери: Надя Ганчева, Момчил Минков