Заплаха няма, но се взимат превантивни мерки

Какво е обстановката на българо-турската граница? Екип на новините на нова е в Елхоло за да провери дали е подсилена охраната там. Със заповед на министъра на отбраната са командировани допълнителен брой военнослужещи. Изпратен е и необходимият брой техника. По думите на премиера броят на военните е 230 души.

По темата

 

„Не разполагаме с никаква разузнавателна или оперативна информация за данни за заплаха. Всички мерки, които сме предприели, имат единствено превантивен характер - засилили сме патрулите, засилил сме проверките на лица и автомобили”, заяви министър Николай Ненчев.

Той не изключи възможността част от метежниците от Турция да се опитат да влязат у нас. Специално внимание се обръща на морската ни граница.

„Издали сме необходимите заповеди и в акваторията на Черно море извършваме оглед и разузнаване”, поясни той.

МВР е разпоредило специални мерки да се вземат по всички гранични пунктове. Военното министерство има готовност да изпрати допълнителни сили, ако това се налага. Към момента нямало такава нужда.

На граничния пункт „Капитан Андреево” тази сутрин се извиха колони от автомобили. Там ситуацията започна да се нормализира. Продължава засиления трафик от гастарбайтери в посока Турция.

Изгревът на „Капитан Андреево” дойде с колони от автомобили в посока Турция и затворена врата към България. В 5.30 ч. Турция спря леките коли към Европа, а от другата страна останаха стотици. Минаваха само тирове и автобуси, но бавно.

От затварянето на границата пострадаха и куфарните търговци, които се изплашиха, че ако влязат в Турция, няма да могат да се върнат.

По обяд забраната падна и българите започнаха да се прибират след преживения ужас. Чакането на границата обаче бледнее на фона на изживяното в Турция.

Единствените, които можеха да пътуват без проблем днес, бяха камионите. Сред влизащите имаше и участници в снощните протести. Горди са със страната си и носят шапки с надпис Ердоган.

Движението през „Капитан Андрево” през целия ден беше интензивно, а събитията в Турция не отказаха хилядите гастарбайтери, тръгнали към родината.

Репортери: Цеца Алексова, Димитър Иванов