Историята на Елена Василева разказва Вероника Димитрова

История с продължение. През март в рубриката „По следите” репортерът Вероника Димитрова  разказа историята на възрастна жена, която е подведена да подпише документ, с който апартаментът ѝ става собственост на нейната болногледачка. Тогава Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по подадения сигнал, а след преписката в полицията не последва реакция.  

Три месеца след репортажа на NOVA 89-годишната Елена Василева е в още по-тежко положение. Тя е почти изоставена, бедства, има дни, които преживява почти без храна.

„Беше изключително мръсна. Вътре в апартамента цареше огромен хаос. Получихме още сигнали – от съсед, който твърди, че животът на жената е в опасност. От апартамента постоянно се чуват викове. И всичко е заради този конкретен имот. Елена непрекъснато ми се обажда, за да моли за помощ”, разказа в ефира на „Здравей, България” Вероника Димитрова.

"По следите": Как жилището на възрастна жена беше прехвърлено на гледачката ѝ

Елена живее в апартамента си в столичния квартал „Гео Милев”. Тя няма деца, нито братя и сестри. До края на 2022 г. е поддържала връзка с неин братовчед от село Лозен, Община Любимец. Мъжът пътувал до София, когато може, за да вижда Елена. Изпращал ѝ лекарства. Ангажирал и жена, която да се грижи за нея. След инцидент в дома ѝ той взима Елена в неговата къща за няколко седмици. Впоследствие обаче мъжът си отива от този свят. Тогава Минка Стефанова - сестра на нейна позната, предлага на Елена да се грижи за нея. Стефанова се прибрала от Англия, където работила като болногледач.

Елена мислела, че подписва споразумение, с което се гарантира, че болногледачката ѝ ще живее без да плаща наем. Реално обаче възрастната жена е поставила подписа си под пълномощно, с което апартаментът по-късно е прехвърлен на Стефанова срещу издръжка и гледане.

„Апартаментът в момента е собственост на болногледачката, която обаче е длъжна да се грижи за нея. Но това реално не се случва. Тя на практика не идва да гледа възрастната жена, която гладува и е изключително мръсна”, разказа журналистът.

„Болногледачката обеща да върне апартамента в първия ни репортаж. Но явно няма интерес. Има начин тази сделка да се развали. Елена се е свързала с адвокат, която трябва да напише искова молба, за да задвижи процедурата, но едно такова дело вероятно ще отнеме години”, допълни журналистът.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase