Недоволство в Европа след въведените от Ердоган мерки

Недоволство в Европа след въведеното извънредно положение в Турция. От Европейския съюз определиха като неприемливи предприетите от страната мерки срещу медиите, образователната и съдебната система.
 
Въведеното извънредно положение и сигналите, че по време на действието му Турция няма да спазва Европейската конвенция за защита на правата на човека, предизвика остри реакции от Европейския съюз.
 
По темата

Въведеното извънредно положение и сигналите, че по време на действието му Турция няма да спазва Европейската конвенция за защита на правата на човека, предизвика остри реакции от Европейския съюз.

„Няма извинение, ако легитимните институции реагират по начин, който не зачита правилата на закона, фундаменталните свободи и права, както и правото на свободен съдебен процес”, заяви Федерика Могерини, ръководителка на европейската дипломация. 

Ръководителката на европейската дипломация заяви категорично, че ответните мерки след опита за преврат срещу свободата и демокрацията се неприемливи.

„Заявяваме съвсем ясно на нашите турски приятели: стоим изцяло зад институциите, зад демократичните институции, но няма извинение, не може ответните мерки да подкопават фундаменталните свободи и права. А това, което виждаме, особено в университетите, медиите и съдебната система е недопустимо”, заяви Федерика Могерини.

Междувременно в интервю за „Ройтерс” Реджеп Ердоган призна, че е имало значителни пропуски в работата на разузнаването преди опита за военен преврат и обеща бързо да преструктурира въоръжените сили.

„В много кратки срокове ще се появи нова структура. С нея във въоръжените сили ще се влее свежа кръв. Смятам, че след всичко, което се случи трябва да извлечем много важни поуки. Това е продължителен процес и ние няма да спрем, ще продължим много активно и имаме планове”, заяви Реджеп Ердоган.

В първото си интервю след влизането в сила на извънредно положение президентът Ердоган каза, че са били допуснати сериозни пропуски в разузнаването, но вече са взети мерки това да не се повтори.

„Нов опит за преврат може да има, но няма да бъде лесно, защото сме много бдителни за всяка тревога. В миналото имахме проблеми, които обясняват някои неща, но сега сценарият е съвсем различен”, заяви Ердоган.

Засега извънредното положение дава изключителни правомощия на президента за срок от 3 месеца, но може да бъде продължено за по-дълъг период.

Новите правила влизат в сила с отпечатването им в Държавен вестник. Интересното е, че този Държавен вестник е отпечатан около половин час преди вчера да се събере парламентът, който да приеме въвеждането на извънредно положение, предложено от президента Реджеп Ердоган, предаде специалният пратеник на NOVA в Турция Богомил Грозев.  
 
Информация: Любомир Бояджиев, Богомил Грозев