Начало на Националния конгрес на Демократическата партия в САЩ

Започна Националният конгрес на Демократическата партия, на който трябва да бъде обявена номинацията на Хилари Клинтън за кандидат за президент на демократите. Форумът във Филаделфия събра 5000 делегати. 

По темата

Неуспелият кандидат за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Бърни Сандърс даде силна подкрепа за Хилари Клинтън. Той заяви, че тя трябва да е следващият президент на САЩ.

Междувременно, американските тайни служби и водачите на кампанията на Хилари Клинтън заподозряха службите на Владимир Путин в опит за намеса в президентските избори.  

По-рано избухна скандал със съобщения между ръководители на партията, които изтекоха с помощта на хакери в „Уикилийкс“. На сайта бяха публикувани около 20 хиляди вътрешнопартийни имейли, разкриващи евентуален опит да се дестабилизира Бърни Сандърс в първичните избори за Белия дом. В тези съобщения лидери демократи споделят своите резерви относно Сандърс. Впоследствие те му се извиниха, а председателката на Демократическата партия на САЩ Деби Васерман Шулц заяви в неделя, че ще подаде оставка от поста си в края на партийния конгрес.

От щаба на Клинтън казват,  че хакерският скандал цели да помогне на Доналд Тръмп,

като посочват, че шефът на кампанията на Тръмп е работил преди за проруския президент на Украйна Виктор Янукович, а милиардерът неведнъж е хвалил Путин.

Скандалът с имейлите отприщи серия протести пред и вътре в залата от подръжници на Бърни Сандърс в първия ден на конференцията във Филаделфия.

Но страстите бяха успокоени от първата дама Мишел Обама и самия Бърни Сандърс.

„Благодарение на нея моите дъщери и всички наши деца считат за нещо очевидно, че жена може да се кандидатира за Белия дом. Има само един човек, на който аз бих доверила тази длъжност. Само един човек, който според мен притежава необходимите качества, за да стане следващият президент на САЩ. Този човек е Хилари Клинтън“, заяви Мишел Обама.

Репортер: Ясен Дараков