Според Ердоган ЕС не се държи искрено с Турция

По темата

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши Европейския съюз. В интервю пред френския вестник "Монд", цитирано от „Ройтерс” и БТА, той заявява, че споразумението  между Турция и Европейския съюз за мигрантите няма да бъде спазено, ако ЕС не спази своята част от сделката за премахването на визовия режим.

Според Ердоган ЕС не се държи искрено с Турция. Той отбелязва, че падането на визите за турски граждани трябваше да започне още на 1 юни.

„Ако исканията не бъдат удовлетворени, реадмисията вече няма да бъде възможна”, подчерта турският президент.

Припомняме, че преди седмица премиерът на страната заяви в интервю за германски вестник, че, ако до октомври Брюксел не даде безвизов режим на турските граждани, Турция ще спре да изпълнява споразумението с Евросъюза за мигрантите.  

Във връзка с опита за преврат в Турция, президентът на страната заяви, че турският народ е бил изоставен от Запада. Той съпостави международната реакция след нападението срещу "Шарли Ебдо" и след пуча. Ердоган припомни, че турският премиер се е присъединил към демонстрация на улиците на Париж и добави: "Бих се надявал лидерите на западния свят да бяха реагирали на опита за преврат по същия начин, а не да се задоволяват с няколко клишета". 

Междувременно от германското външно министерство заявиха, че връщането на смъртното наказание в Турция ще сложи край на кандидатурата ѝ за присъединяване към ЕС, пише „Ройтерс”. 

Във връзка с предстоящата утре среща с руския президент Владимир Путин, Ердоган каза, че тя ще отбележи нов етап в руско-турските отношения.