Следователите я описват като "крайно радикализирана"

Френски следователи предявиха обвинения на 16-годишна девойка, която разпространявала в социална мрежа радикални призиви и заявявала готовност да извърши терористична атака, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. 
 
Девойката била задържана в четвъртък при антитерористична операция в района на Мелюн, на 45 км източно от Париж. Следователите я описват като "крайно радикализирана".
 
Момичето било администратор на група в социалната мрежа Телеграм, която се използва за комуникация от предполагаеми джихадисти, твърди френската прокуратура. Девойката разпространявала пропагандни съобщения на групировката ИДИЛ, предавала призиви за извършване на терористични атаки и самата тя изказвала намерение да пристъпи към действия.
 
Момичето се намира в момента в арест. Предявени са й обвинения в "престъпно сдружаване с терористична цел" и "подстрекателство към извършване на терористични действия чрез средствата за електронна комуникация". В призивите й за терористично нападение не се е споменавала конкретна цел. Момичето няма криминално минало. Полицията е обискирала дома й, но там не е било намерено нищо подозрително. Компютърът и телефонът й са конфискувани за проучване от компетентни специалисти.
 
Не за първи път непълнолетни момичета биват задържани във Франция по подозрение в тероризъм, отбелязва АП. През март две момичета - на 15 и 17 години, бяха обвинени в престъпно сдружение с цел тероризъм заради планиране на нападение, вероятно концертна зала в Париж, подобно на атаката в Батаклан през ноември. Следователите казаха тогава, че плановете им са били в ранен стадий.
 
Във Франция е обявено извънредно положение след смъртоносните нападения през ноември, при които загинаха 130 души, а около 350 бяха ранени. Парламентът удължи мярката с още шест месеца след нападението с камион в Ница на Деня на Бастилията (14 юли), при което загинаха 85 души. Отговорност за атаката пое ИДИЛ, припомнят АП и БТА.