Очаква се той да превози първите си пътници през 2028 година

През тази седмица започна изграждането на високоскоростна железопътна линия, която ще свързва Лас Вегас с района на мегаполиса Лос Анджелис.

Това ще бъде първият истински влак стрела в САЩ, обяви компанията "Брайтлайн уест" (Brightline West), която реализира проекта, оценяван на 12 милиарда долара.

Дубай започва да строи трасе за подводен влак

 Влак стрела за Олимпиадата в Лос Анджелис

Очаква се електрическият високоскоростен влак да превози първите си пътници през 2028 година, когато Лос Анджелис ще бъде домакин на Летните олимпийски игри.

"От десетилетия хората в Америка мечтаят за истинска високоскоростна железопътна линия. Сега това наистина се случва", заяви министърът на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж.

Това стана по време на церемонията за първата копка от изграждането на железопътен терминал в Лас Вегас за влаковете стрела. Съоръжението ще бъде разположено южно от прочутия булевард "Лас Вегас стрип" (Las Vegas Strip).

Скоростен влак в Япония остана без машинист при скорост от 150 км/час (СНИМКИ)

"Брайтлайн уест" планира да изгради железопътна линия с дължина от 351 километра. Тя ще преминава почти изцяло по протежението на междущатската магистрала I-15 и ще свързва Лас Вегас (щата Невада) с Ранчо Кукамонга в щата Калифорния. Този град се намира на около 65 километра от централната част на Лос Анджелис и е свързан с мегаполиса чрез експресен влак от типа "Интерсити".

Предвижда се изграждането на гара към високоскоростната железопътна линия и в района на град Виктървил. Той се намира в окръг Сан Бернардино на щата Калифорния.

Гърция пуска нов скоростен влак между Атина и Солун

 С над 300 км/ч през пустинята

Представители на фирмата съобщиха, че тяхната цел е новият високоскоростен влак да се движи с над 300 км/ч. Тази скорост е сравнима с тази на японския влак стрела "Шинкансен".

Компанията посочва, че високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве. Те ще изминават разстоянието между терминала в Лас Вегас и Ранчо Кукамонга край Лос Анджелис за приблизително 2 часа. Същото разстояние може да бъде изминато с автомобил по магистралата за малко над 3 часа, но ако няма задръствания. А те са много характерни в края на уикендите, когато много хора се прибират от Лас Вегас, след като са се забавлявали в Града на греха, отбелязва Си Би Ес.

Япония представи розов скоростен влак

Годишно около 16 милиона души пътуват от Лас Вегас към Южна Калифорния по магистрала I-15 през пустинята Мохаве, посочва изданието "Хил".

"Вярвам, че след време ще обърнем поглед назад към сегашните събития и ще кажем: "Тогава бяха поставени основите на бизнеса с високоскоростни  железопътни превози (в САЩ - бел. ред.)", посочва основателят на "Брайтлайн уест" Уес Идънс, цитиран от Асошиейтед прес.

Милиардерът отбелязва, че цената на билетите за новите скоростни влакове ще бъде сравнима с тази на полетите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА