Столичният кмет поиска водачът да бъде уволнен

По темата

   
В България институциите не знаят колко са хората с увреждания, а повечето здрави хора не ги виждат, средата извън домовете им е враждебна за тях. Пореднят пример заснема Красимир Стоичков - шофьор на автобус 72 в София отказва да пусне инвалидната рампа на човек в неравностойно положение. 

Унизителната случка се разиграла пред очите на оператора на БНТ Красимир Стоичков. Шофьорът на рейса се държал грубо с пътника в неравностойно положение, отказал да спусне платформата за инвалиди и му обяснил, че ако получавал по-голяма заплата, би му помогнал.

Човекът се качил, влачейки се в автобуса, като му помогнали и пътници. "Човекът се изплъзна от количката, седна на степенката на автобуса, привлачи си краката навътре и хората му помогнаха да качат количката", разказа Стоичков. 

Пътниците поискали сметка от шофьора защо не пуска инвалидната рампа. " След като имаше доста такива въпроси шофьорът се обърна и доста нервно и арогантно каза „Това не е моя работа, аз трябва да сляза от автобуса, за да направя това. Сега закъснявам, не мога, не ми плащат за това”, спомня си Стоичков. 

 Реакцията на институциите този път не закъсня.  Кметът на София Йорданка Фандъкова вече е поискала шофьорът на автобуса да бъде уволнен. 

Линията на автобус 72 се обслужва от частна фирма, но въпреки това Центърът за градска мобилност има механизми да санкционира подобно поведение, обясни още кметът. Освен това на фирмата ще й бъде наложена финансова санкция - точно този курс на автобус 72 няма да й бъде платен, обясни директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. 

От фирмата отговориха писмено, че линия 72 се обслужва от подизпълнител. Но въпреки това ще искат уволнението на шофьора. 

Очаква се Столичният транспорт да си вземе от частника линия 72 от края на септември, а за всички шофьори в градския транспорт ще има кодекс за добро поведение. 

Снимки: Красимир Стоичков, БНТ