Някои винаги имат дежурен служител на работа

Великден, Нова година, Коледа, 24 май или 3 март - важни християнски или големи национални празници, които за 90% от хората са неработни дни. Някои професии обаче винаги имат дежурен служител на работа. 

Христина е медицинска сестра. Често смените ѝ са точно тогава, когато другите почиват. А по празниците дежурствата в Спешна помощ са още по-натоварени заради повечето инциденти.

"Медиците са хората, които са избрали да работят 24 часа, 7 дни в седмицата. За тях няма делник, няма празник. Ние сме оставили семействата си, оставили сме най-близките си, за да можем да сме с пациентите и да им помагаме", казва тя. 

Как ще се заплащa трудът по Великден

Христина не съжалява за избора си на професия и споделя, че ако върне времето назад, пак би избрала тази длъжност. Не е броила спасените животи и случаи, в които е участвала, но споделя, че равносметката носи удовлетворение.

"Много е хубаво, когато ме срещнат по улиците и ми благодарят. Когато децата се гушнат в нас, е много специално", посочи Христина.

Наред с медиците, на работа са шофьорите на линейки, дежурните фармацевти и работещите в бензиностанциите. Винаги на линия са и служителите на спешния телефон, които обичайно приемат обаждания на десетки хора през почивните дни.

Как да се върнем на работа след ваканцията с мотивация

"Служителите на МВР, и в частност пожарникарите, сме винаги на разположение, когато обществото има нужда", каза главен инспектор Асен Асенов - началник на Първа служба към РСПБЗН-Бургас.

По време на празниците полицаите и пожарникарите не само не почиват, но и са по-натоварени заради струпването на повече хора по площади, храмове, заведения.

Репортер: Елена Танева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase