Това реши образователното министерство

Превенцията на тероризма влиза в учебните часове. Това реши образователното министерство. 

В часа на класа с децата ще се обсъждат теми като безопасност по пътищата,  защита при бедствия. Ще има и лекции по патриотично възпитание. В класовете, в които децата имат изпити ще имат по един час кариерно ориентиране.

От 8-ми клас се включва финансовата  грамотност. В 9 и 10-ти клас военно обучение. Антитерористичното обучението ще започва още от първи клас.

Франция, Белгия, Германия, Турция. Последните мишени на терора станаха повод и в нашето училище да се заговори как да реагираме при такива опасности.

По темата

Първият урок Калоян и Борис получават от родителите си. От есента обаче този урок поемат класните ръководители.

От 1-ви до 4-ти клас веднъж годишно на децата ще бъде обяснявано за заплахата от атентати. След това часовете стават по 2 и така до 12-ти клас. 

„На едно дете не му ли обръщаш всяка седмица внимание, нищо няма да запомни”, смята проф. Николай Радулов.

„Самата идея, че ние сме прочели или сме се подписали под нещо, свързано с оказания, означава, че ние сме се замислили за това”, смята Младен Владимиров - кризисен психолог.

Децата ще бъдат обучавани да разпознават заплахите или от своите учители, или от експерти. 

В Русия, Франция и САЩ например превенцията на тероризма е станала отделен предмет в училище.

„С тях трябва да говори подготвен човек, да има учебник. Дори за специалистите понякога е трудно да се познае такава ситуация”, смята проф. Радулов.

Ново за учениците ще и гражданското образование, което в 11-ти и 12-ти клас става отделен предмет.

„Какво означава преференциален вот, корупционни практики, включително купуването на гласове”, обясни министърът на образованието Меглена Кунева.

Дотогава ще се учи в часа на класа.