44-годишният Любомир Данчев остава в ареста

По темата

Съдът в Пловдив остави в ареста бездомника Любомир Данчев, който е обвинен за палежа на тютюневите складове. Съдът прецени, че той може  да се укрие или да извърши друго престъпление, защото има богато съдебно минало.

Още с влизането си в съда Данчев заяви, че е изкупителна жертва и няма нищо общо с палежа. Той отрече да е забравил запалена цигара в помещението, което е обитавал. 

Взети са натривки от ръцете на Данчев,  но по тях няма следи от запалителна течност. Адвокатите му твърдят, че пожарът не е тръгнал от неговата стая, а от покрива на сградата. И изразиха убеждение, че клиентът им е "удобен за прокуратурата".

"Невъзможно е от една цигара да се запали умишлено един склад", заяви защитникът Зоя Тошкова.

Прокуратурата описа мъжа като пироман, който имал навика да опожарява местата, на които отсяда, дори запалил бащината си къща. Свидетелските показания и доказателствата сочили, че той е подпалил Тютюневия град. Прокурорът Костадин Паскалев беше категоричен, че пожарът е тръгнал именно от стаята на бездомника. 

Адвокатите на обвиняемия отхвърлят версията, че клиентът им е бил склонен от някого да подпали сградите. По думите им той не познавал италианските собственици на склада, в който той се нанесъл да живее нелегално.

Министреството на културата съобщи за NOVA, че италианските собственици на два от изгорелите тютюневи складове са имали намерение да ги бутнат и да ги изградят наново. Проектът е бил внесен през 2010-а година, но е бил отхвърлен от министерството.

Репортер: Благой Бекриев       

Видео: БГНЕС